Wuwejův zápisník

Mapa literatury - středověk

Čtěte od konce stránky, nejnovější komentář je jako první.
Podívejte se také na pravidla pro komentáře.
V textu komentáře můžete použít formátovací znaky * (tučné písmo) a _ (kurziva). Uzavřete jimi text zleva a zprava, naformátuje se automaticky.
Můžete také vkládat Emoji.
Pro odběr komentářů k tomuto článku jako RSS použijte tento odkaz.

(požadováno)
(jen osobní / nekomerční)
(ochrana proti spamu)

Zaškrtnutí způsobí, že budete mít předvyplněné údaje (nick, mail, ...) ve formulářích. Řešení je založeno na cookies, zaškrtnutím souhlasíte s jejich použitím. Souhlas můžete kdykoliv odvolat kliknutím zde.
Wu
2018-11-21 23:51:18
Ještě přidám Chrétiena de Troyes, hodně legendy ovlivnil a rozšířil.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Chr%C3%A9tien_de_Troyes

Monty Python, no jo, ty jsem taky neviděl :)
A. P.
2018-11-20 23:59:45
Wu
2018-11-19 22:45:33
Dobrá, nechám si poradit.

Tisíc a jednu noc přidám, Kalevalu dám do závorky, no a Artuše určitě! Dočíst něco potřebuju, existuje na něj tolik odkazů - a já se s těmi příběhy nikdy pořádně nesetkal.

Když se probírám odkazy na Wikipedii, viděl bych to na:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Geoffrey_z_Monmouthu
prolistování https://blog.wuwej.net/2005/03/30/holger-kalweit-keltska-kniha-mrtvych.html
pak https://cs.wikipedia.org/wiki/Parzival a nakonec https://www.databazeknih.cz/knihy/velka-kniha-o-parzivalovi-295094

co si o tom myslíte?
A. P.
2018-11-19 14:34:04
Wu
2018-11-18 21:38:54
Mosty k duším hledám celý život, ale tohle je především dostudování významných děl. Významných pro literaturu - abych jí rozuměl a odkazy dokázal poznávat.

Odysseu jsem použil jako aktuální příklad, kterým se v rámci zmíněného dostudovávání zaobírám teď.

Kalevalu, hm, měl jsem nejdřív trochu dohledat, předpokládal jsem totiž, že jako finský epos bude patřit ke zdrojům Tolkiena. Ale jak jsem teď našel, pokud to byl zdroj, tak nanejvýš okrajový...

Díky za doplnění reflexí, musím se tím probrat - jde mi o odkazy literární, ne dokumentární (i když se jim nebráním).
vera
2018-11-16 14:09:48
Aha, to jsme se nepochopili, já myslela že hledáte mosty k duším) mně takovéhle spojování přicházelo až následně, a většinou nahodile, až jak z četby vyplynula potřeba nebo chuť.) Zaujalo mě, že jste proti lidovým vypravěčům východu nasadil Odysseu, to je proklatě vysoká laťka. A bez mrknutí oka vzal Kalevalu, na kterou se teda podle mě nikdo neodkazuje, a nikoho neinspiruje. Taková bichle je to, do které se začíst…no třeba se vám to povede)
Východní příběhy jsem četla dřív než jsem k rozumu přišla, a daly mi obrovsky moc. Řeknu vám, že si myslím, že mi pomohly chápat Starý zákon ? skrze Gilgameše, Nasreddina, Šeherezády jsem poznávala úplně jinou mentalitu. Prostě podle mého názoru je v prostoru mezi Evropou a Čínou co objevovat). Jen nahodím ve zkratce: Máte v seznamu Alexandreidy. K tomu můžu dodat Firdúsí-Král králů (tam je Alexandr přejmenován na Eskandara). Na pohřbu Firdúsího byl náš orientalista Rypka, specialista na Nízámího. Řecko-perské války, perská věda, Avicenna, hedvábná stezka se Zikmundem a Hanzelkou, film Božské děti, Nasreddin jako lidový vypravěč ? inspirace Švejka nebo Anthony de Mello. Ruské byliny, Sibiř, Altaj ? předislámské období ? dobytí Sibiře Jermakem a Stroganovci ? Verneovka Carův kurýr, tam vojevůdce Boris Godunov). Země Arijců: Nový Iran - Nový Afganistán / Alois Musil. Holland/ Perský oheň : první světová velmoc a boj o Západ. Tak pravil Zarathustra)
Už jenom takový Tádž Mahál - až po přečtení Tisíce a jedné noci přijde člověk nato, čím asi mohla žena muže upoutat tak hluboce, že i po smrti jí postavil takovou krásu...)
No jo, nemám doma v knížkách žádný systém)
Wu
2018-11-11 19:56:31
barča: zase za pár týdnů bude nový článek :)

vera: díky!

Kalevalu a Vančuru beru bez diskuze, u těch ostatních nevím.

Hodlám to dočítat/sledovat vždycky napříč dějinami, takže teď například Homér Odysseia; analýza Sylvy Fischerové; diplomka na téma života v homérské době; Joyceho Odysseus; Margaret Altwoodová: Penelopiáda a taky se podívám na nějaké zfilmování Odyssea (tohle https://www.csfd.cz/film/10274-odysseus/prehled/).

Poskytne mi něco z toho podobný výběr reflexí a pozdějších zpracování?
vera
2018-11-09 12:49:33
barča
2018-11-08 08:12:29
Wu
2018-11-07 22:14:25
Tribun: teď jsi mě dostal. Nevybavuju si ani náznak vzpomínky a jdu googlit, o čem to mluvíš.

Barča: určitě! Obojí mám; akorát že autor knihy, že které jsem čerpal, má renesanci a humanismus zvlášť, takže ve středověku nejsou uvedení a budou v příštím pokračování seriálu.

Tribun: tak jo, jdu si ji tam připsat. Díky!
barča
2018-11-07 15:18:02
Tribun
2018-11-07 12:41:56
A co Zlatá legenda? Ta by myslím chybět neměla. Mimo jiné tedy, ale ono je toho tolik, že člověk prostě musí vybírat a něco vědomě odmítnout.